Государственный культурный центр
Дворец Республики

НОВОСТИ ГКЦ "ДВОРЕЦ РЕСПУБЛИКИ"

Все новости
Музичне асорті до ювілею маестро
Музичне асорті до ювілею маестро
Цього по-справжньому святкового вечора зал столичного Палацу Республіки був переповнений охочими долучитися до світу високого мистецтва, прослухати шедеври класичної музики й привітати з 75-річним ювілеєм художнього керівника Державного симфонічного оркестру Григорія Мосейка. З його ім’ям пов’язані значущі події в історії музичного мистецтва республіки. Цього року маестро відзначив не тільки ювілейну дату з дня народження, а також 50-річчя подружнього життя з музикознавцем, заслуженим діячем мистецтв ПМР Ольгою Мосейко. Свого чоловіка вона вважає багатогранною особистістю зі своїм складним, але водночас цікавим філософським світоглядом, який пропускає кожну ноту через своє серце.

Яскрава творча діяльність, величезний професійний досвід, блискуча ерудиція та великий організаторський талант дозволили Григорію Олексійовичу у 2000 році обійняти посаду художнього керівника і головного диригента оркестру. За 25 років керівництва значно збагатилося творче життя колективу: були створені оригінальні програми для симфонічного оркестру, відновилися закордонні гастрольні поїздки, а в складі оркестру виникли цікаві ансамблі. Маестро завоював щиру любов меломанів, повагу і любов поціновувачів класичної музики й професіоналів не тільки в нашій країні, а й за її межами.

Величезний насичений репертуар оркестру охоплює всі стилі, напрямки й жанри світової симфонічної музики. Його згуртований колектив беззмінно прагне до освоєння всього нового і, безумовно, знаходить підтримку у головного диригента.

На сьогодні Державний симфонічний оркестр посів чільне місце в культурному житті республіки, став одним із провідних музичних колективів. Про це свідчать і повні зали вдячної публіки.

Незабутніми подіями в життєдіяльності оркестру стали масштабні проекти диригента. Найвідомішими з них є «Юні таланти Придністров’я», «Фортепіанні ночі», «Музична весна» тощо. У них взяли участь понад півсотні професіоналів, лауреатів міжнародних конкурсів з різних куточків земної кулі.

Свій ювілейний вечір маестро побудував за принципом різноманіття барв, експресії й чудової музики.

Привітати диригента завітав фортепіанний дует із Нідерландів – Лаура Балькова та Станіслав Жар. Артисти виконали славнозвісний твір Карла Черні «Концерт для фортепіано в чотири руки з оркестром». Публіка сприйняла композицію з особливою теплотою і дзвінкою тишею до останніх звуків. Пізніше піаністам вручила пам’ятні дипломи начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз. Вона зазначила, що концерти цього оркестру завжди вирізняються високим професіоналізмом, майстерністю виконання та різнобарвністю репертуару.

Педагогічній діяльності Григорія Мосейка вже більш ніж півстоліття: спочатку в рідному Запорізькому музичному училищі, а тепер – у Придністровському державному інституті мистецтв. Поміж його вихованців є лауреати та переможці багатьох конкурсів, вони працюють у складі різних музичних ансамблів та колективів.

До програми «Улюблена класика та музичне асорті» увійшло більш ніж десять шедеврів західної та вітчизняної класики, фрагментів з опер і кінофільмів.

Гості концерту з задоволенням відчули кожен звук старовинного духового музичного інструменту – флейти. Маестро проникливо зіграв кілька творів зі своїми учнями, які теж висловлювали слова вдячності та захоплення талантом видатного вчителя. Наймолодший із них Лев Корольов – майбутній флейтист. Шестирічний хлопчик підготував складну композицію Д. Шостаковича «Вроде марша» й виконав її разом із диригентом. Зал завмираючи слухав, а потім буквально вибухнув оваціями на адресу виконавців.

За видатний внесок у збереження культурної спадщини республіки, багаторічну плідну працю та високий професіоналізм Президент вручив Григорію Мосейку орден Катерини Великої. Глава держави побажав ювіляру здоров’я, довголіття і творчої наснаги.

Хто із нас не чув вислів: «Талановита людина талановита у всьому». Цього разу йдеться про Григорія Мосейка, який переповнений творчими ідеями, задумами. Він все своє життя служить мистецтву. За що б не взявся, все виходить бездоганно. Ювілейний концерт з повним аншлагом та вдячними глядачами є підтвердженням того, що музика – інструмент, який об’єднує серця людей.

Источник:

Газета "Гомiн"

20.04.24
Просмотров 31    Рейтинг 1   Понравилась новость?    +1   -1    Добавить комментарий  (0)

фото



2013 © При использовании любых материалов активная ссылка на сайт обязательна.

Яндекс.Метрика