Государственный культурный центр
Дворец Республики

НОВОСТИ ГКЦ "ДВОРЕЦ РЕСПУБЛИКИ"

Все новости
Свято культурного розмаїття та єдності
Свято культурного розмаїття та єдності
Попри те, що свято зустрічі весни «Мерцішор» здебільшого належить до молдавської культури, в нашій республіці його відзначають усі. Придністровський народ багатий великим фольклорним різноманіттям, традиціями та звичаями різних національностей. Його об’єднує миролюбність, гостинність, південний темперамент і буяння життєвих барв. Тому в більшості святкових заходів представлені багатонаціональні колективи.

На відкритті фестивалю першими на сцені з’явилися артисти Державного ансамблю танцю і народної музики «Виорика». Під керівництвом його головного балетмейстера Iгоря Чобану вони чудово втілили в танці красу і багатство молдавської культури.

Веселими енергійними народними піснями порадував глядачів Придністровський державний хор. Художній керівник і головний диригент Тетяна Твердохлєб разом з вокалістами у фольклорному вбранні надала цікавого звучання російським пісням «Віники» та «По букварі».
У вихорі українського танцю кружляли танцюристи заслуженого муніципального ансамблю народного танцю «Ватра» (м. Тирасполь). У світ болгарських традицій публіку переніс дует творчих колективів «Другари» та «Червена китка». Композиція «Петрунько» в порівнянні з іншим музичним супроводом пролунала досить сучасно. Деякі глядачі ототожнювали стиль її виконання з піснями відомого конкурсу «Євробачення».

«Мерцішор» об’єднує, надихає та несе ідеї, близькі кожній людині. Це зародження нового життя, надія на світле майбутнє. Хореографічні постановки та народні пісні молдавською, російською, українською, болгарською та іншими мовами відобразили ці смисли в сюжетах танців і текстах пісень.

У фокусі фестивалю є й така важлива місія, як формування культурних і морально-духовних цінностей у молодого покоління придністровців. Крім професійних колективів, перед публікою виступили й талановиті юні артисти, які з ентузіазмом займаються народними танцями.

Зразковий танцювальний колектив «Радость» показав хореографічну постановку «Чарівний пастушок», яка знову повернула глядачів до молдавських мотивів. Не менш яскраві емоції у публіки викликав номер, виконаний ансамблем народного танцю «Вікторія-міні». Юні артисти ритмічними рухами та широкими посмішками професіонально втілили задум композиції «Жоакэ плаюл меу натал» («Танцює мій рідний край»).

Не обійшлося на святковому концерті й без нововведень. Вокальний ансамбль «DdVoices» вперше взяв участь у фестивалі. За часовими рамками цей колектив є дуже молодим, але артисти вже встигли заявити про себе на придністровській професійній сцені. Яскраві, харизматичні, талановиті, вони не залишили глядачів байдужими.

Низка захопливих виступів завершилася під гучні оплески. Керівник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз адресувала теплі вітання артистам, почесним гостям, а також усім учасникам цієї важливої для Придністров’я культурної події – міжнародного фестивалю мистецтв «Мерцішор-2024». Зокрема вона зазначила:

«Ми розуміємо, що заходи, пронизані народною культурою, створюють середовище спадкоємності наших традицій. Важливо, що на сцені Палацу Республіки так багато дітей. Це означає, що ми рухаємося у вірному напрямку, любимо Батьківщину, вміємо поважати й цінувати нашу історію».

Источник:

Газета "Гомiн"

09.03.24
Просмотров 87    Рейтинг 9   Понравилась новость?    +1   -1    Добавить комментарий  (0)

фото



2013 © При использовании любых материалов активная ссылка на сайт обязательна.

Яндекс.Метрика