Государственный культурный центр
Дворец Республики

НОВОСТИ ГКЦ "ДВОРЕЦ РЕСПУБЛИКИ"

Все новости
Музика як універсальна мова людства
Музика як універсальна мова людства
Державний симфонічний оркестр – один із найбільших музичних колективів Придністров’я. Репертуар оркестру, поряд із симфонічними творами монументальних форм (симфонії, інструментальні концерти, сюїти) містить сотні творів середніх і малих форм (увертюри, фантазії, п’єси, танці, марші), а також значну кількість оперних фрагментів – увертюри, арії, ансамблі. Кожен виступ заслуженого колективу – це органічне поєднання майстерного виконання і багатство композиторських імен.

«Попри різноплановість представлених композицій, цей концерт виділяє високий рівень художнього смаку», – розповів народний артист ПМР, головний диригент Григорій Мосейко.

Він зазначив, що програму концерту склали улюблені музичні твори оркестру та хіти, популярні серед глядачів. Уперше цей концерт почули в Бендерській фортеці на святкуванні дня міста, проте бажаючих його почути виявилося значно більше, тому музиканти, доповнивши репертуар, надали можливість тираспольчанам і гостям столиці насолодитися надзвичайно чудовим концертом. Диригент вважає, що різноплановість музичних жанрів дозволяє розширити горизонти пізнання мистецтва.

Відкрила концерт композиція «Група крові» легендарного рок-музиканта XX століття Віктора Цоя. Одна з найвідоміших пісень групи викликала бурхливі оплески глядачів. Енергійність і драйвовість виконання розбудила почуття ностальгії у присутніх.Музика одного з основоположників жанру оперети Жака Оффенбаха – канкан із оперети «Орфей в аду» – продовжила концертну програму. Екранізація танцю на проекторі підвищила емоційність та чарівність виконання.Солісти Кишинівського національного театру опери та балету ім. М. Бієшу Олександра Прокопович та Віктор Новицький артистично виконали «Застільну пісню» з найпопулярнішої класичної опери «Травіата» Джузеппе Верді. Цей твір насичений чудовими мелодіями, які спираються на італійську пісенність та емоційність.

Особливістю концертної програми стали джазові композиції. Відома «Серенада місячного сяйва» Глена Міллера з кінофільму «Серенада сонячної долини» зворушила та полонила серця слухачів своєю чарівною мелодією. П’єси «Джаз-легато» і «Джаз-піццикато» визнаного джазового гумориста Лерой Андерсона в обробці оркестру не залишили байдужими навіть тих, хто не цікавиться цим стилем.

Саундреки з радянських кінофільмів «Іван Васильович змінює професію» та «Наречена з півночі» виконав соліст Державного симфонічного оркестру Сергій Вакуловський. Динамізм, артистичність та піднесена манера співу, безсумнівно, сподобалася глядачам, які, у свою чергу, підспівували та дарували співаку тривалі гучні овації.

Завершився концерт мелодіями з американського пригодницького фільму «Пірати Карибського моря». Кадри зі стрічки фантастично сплелися з музичним супроводом оркестру.

Програма була наповнена прекрасними мелодіями та витонченістю, а розмаїття піднесених почуттів збагачувалися в загальному музичному потоці відтінками легкого смутку і спалахами бурхливої радості та захоплення.

Очевидно, слід додати, що в залі був аншлаг, а квитки були розкуплені ще задовго до призначеної дати. Піднесена атмосфера панувала в залі. Публіка дістала чудову можливість насолодитися музикою різних жанрів, збагатитися незабутніми враженнями.

Своїми емоціями поділилася Ліля, яка, попри зайнятість, часто відвідує мистецькі заходи: «Прекрасний концерт! Музична подія здивувала й порадувала не тільки вдало підібраним репертуаром для будь-якого віку, а й цілісністю виконання».

Гості заходу довго аплодували, фотографували артистів протягом усього заходу, дарували їм квіти та бажали найшвидшої зустрічі.

Источник:

Газета "Гомин"

25.12.23
Просмотров 130    Рейтинг 10   Понравилась новость?    +1   -1    Добавить комментарий  (0)



2013 © При использовании любых материалов активная ссылка на сайт обязательна.

Яндекс.Метрика