Государственный культурный центр
Дворец Республики

НОВОСТИ ГКЦ "ДВОРЕЦ РЕСПУБЛИКИ"

Все новости
Вони готові вразити світову публіку
Вони готові вразити світову публіку
Незважаючи на те, що ця новина вже облетіла і приємно вразила все Придністров’я, для колективу це не перша масштабна поїздка. Віддані шанувальники пам’ятають, що у 2016 році він уже брав участь у подібному фестивалі. Тоді подія охопила 12 європейських міст і була представлена країнами п’ятьох континентів.

Цього року ансамблю надійшло спеціальне окреме запрошення від організаторів щодо повторної участі. Судячи з усього, «Виорика» змогла виділитися серед інших і надовго запам’яталася публіці. Така увага та особливе ставлення, без сумніву, зумовлені унікальною концертною програмою танцювально гурту.

Музичні композиції та хореографічні постановки ансамблю відображають багатство поліетнічного складу населення нашої республіки: молдаван, росіян, українців, болгар, гагаузів, угорців та представників інших етносів.

У закордонного глядача ця особливість викликає підвищений інтерес, адже, зазвичай, країни концентруються на презентації однієї культури. До того ж, колектив відкрито виступав під державним прапором ПМР, що за фактом є великою рідкістю для професіоналів своєї справи з Придністров’я, які найчастіше змушені на міжнародній арені представляти інші держави.

Таким чином, «Виорика» гастролюватиме з 9 по 28 серпня, а поки що танцівники багатогодинними репетиціями на сцені Палацу Республіки шліфують свою майстерність. На одному з таких прогонів художній керівник Ігор Чобану відповів на кілька запитань про майбутній зарубіжний тур.

– Iгорю Валерійовичу, розкажіть, будь ласка, дещо докладніше про концепцію фестивалю «FestivaldeSud». Чим зумовлений такий ажіотаж?
I. Ч.: Наскільки ми знаємо, організатори практично нікому не роблять повторного запрошення до участі в заході. Можливо, нам просто пощастило, а швидше за все, річ у тому, що ми дуже сподобалися людям, глядачам. Відбір на фестиваль відбувається досить серйозно: колективи відбирають за рік, іноді навіть за півтора. Тому ми дуже зраділи цій новині. Для нас це іще одна можливість показати себе та нашу республіку на світовій творчій арені.
– З яскравих заголовків уже зрозуміло, що «Виорика» відвідає три країни: Швейцарію, Iспанію та Францію. Якою ви бачите цю подорож?
I. Ч.: Вона однозначно буде важкою. Все-таки це робота, а не відпочинок, як багатьом може здатися. Щодня танцівники будуть занурені в концертну діяльність та майстер-класи.
– Яким є формат майбутніх виступів?
I. Ч.: Ми щодня вирушатимемо до різних населених пунктів. Також візьмемо участь у масштабному відкритті події у вигляді ходи головною вулицею міста. У нас розплановані сольні та групові концерти з іншими колективами. Час на сцені варіюватиметься від 30 хвилин до півтори години.
– Чи можемо ми чекати на прем’єру нових чи особливих танцювальних постановок?
I. Ч.: Так. Представники «FestivaldeSud» звернулися до нас із проханням підготувати до 24 серпня спеціальний номер. У цей час у Швейцарії святкуватимуть щось подібне до нашого «Івана Купала». Ознайомившись ближче з їхніми традиціями, ми зрозуміли, що маємо багато спільного. У їхніх звичаях теж є образ дівчат із вінками на голові, які стрибають через вогонь та очищаються від усього поганого. Тому ми представимо свою інтерпретацію танцю.
– Яким складом хореографічний ансамбль вирушить на міжнародний фольклорний фестиваль?
I. Ч.: Поїдуть 11 пар, керівники, балетмейстери та 9 артистів оркестру. Разом –це 35 людей.
Державний професійний колектив «Виорика» вносить останні штрихи у свою концертну програму. Учасники з нетерпінням чекають можливості представити культуру і традиції Придністров’я світовій аудиторії. З кожним тренуванням вони стають дедалі впевненішими у своїх виступах.
Михайло Чернов танцює в колективі понад 3 роки. Для нього майбутня подія стане першим значним закордонним виїздом. Молодий чоловік чекає від цих гастролей безліч цікавих подій: знайомств, пригод та збагачення професійного досвіду.
Його друг та колега Іван Армаш почувається частиною популярного ансамблю всього рік. За словами юнака, потрапити до складу «Виорики» було його заповітною мрією. Він неодноразово відвідував виступи улюбленого колективу, старанно розучував запаморочливі па та хореографічні зв’язки й робив усе можливе, щоб його помітили. Тепер він серед професіоналів і з захопленням чекає кожного виходу на сцену.
Олександр Черній та Яна Швець – також із тих, хто поїде на «FestivaldeSud» вдруге. Досвід попередніх гастролей додав їм впевненості та чіткого розуміння, до чого треба готуватися цього разу. Обоє артистів сповнені ентузіазму, яким заряджають інших членів ансамблю.
Ми впевнені, що з таким чудовим складом і талановитими керівниками «Виорика» знову приємно вразить глядачів своїми артистичними унікальними виступами. Ця чудова подія підтверджує, що мистецтво не знає кордонів та об’єднує людей різних національностей і культур.

Источник:

Газета "Гомин"

05.08.23
Просмотров 252    Рейтинг 17   Понравилась новость?    +1   -1    Добавить комментарий  (0)

фото



2013 © При использовании любых материалов активная ссылка на сайт обязательна.

Яндекс.Метрика