Государственный культурный центр
Дворец Республики

НОВОСТИ ГКЦ "ДВОРЕЦ РЕСПУБЛИКИ"

Все новости
Музичні таланти Придністров’я
Музичні таланти Придністров’я
Яскраво та неймовірно красиво пройшов фінал XVII Відкритого Республіканського конкурсу виконавців естрадної пісні «Голоси Придністров’я – 2023». Музична подія відбулася на сцені Палацу Республіки в Тирасполі: пролунало понад три десятки пісень різними мовами. Кожному призеру вручили акустичну систему, а володар Гран-прі отримав кубок і планшет.

Конкурс «Голоси Придністров’я» має цікаву історію, яка розпочалася в 1997 році. Тоді це був концерт, що нагадував знайомий багатьом улюблений формат «Пісня року». Через кілька років його назву та змістове наповнення докорінно змінили, завдяки оригінальній пропозиції першого режисера, сценариста та ведучої конкурсу Марії Кирмиз. Вона побачила в цьому творчому змаганні майданчик для обдарованих придністровців з усіх куточків республіки, на якому вони змогли б продемонструвати свій талант глядачеві та дістати професійну оцінку від провідних майстрів музичного мистецтва.

Уперше «Голоси Придністров’я» пролунали 2000 року. У різний час лауреатами та володарями Гран-прі ставали народна артистка республіки Віра Лапенкова (солістка оркестру Головного штабу Збройних сил ПМР), Тамара Мадебадзе (солістка жіночого ансамблю «Сопрано Турецького»), Павло Парфеній (композитор та учасник міжнародного конкурсу «Євробачення»), Віктор Балан (учасник міжнародного конкурсу виконавців естрадної пісні у Вітебську «Слов’янський базар» і телепроекту «Голос») та багато інших.

Засновником і організатором конкурсу на сьогодні виступає Державна служба з культури та історичної спадщини ПМР. За її підтримки цей захід з кожним роком стає подією, що запам’ятовується.

Фінал пройшов 27 травня і став підсумком попередніх відбіркових турів у містах і районах Придністров’я. За результатами на звітному концерті мали б виступити 18 виконавців, але через хворобу двоє з них не змогли бути присутніми. Тож за першість на сцені боролися 16 учасників.

Кожен із них виконав по дві різножанрові пісні згідно з наступними заявленими темами: твори життєстверджуючого характеру (про мир, кохання, єдність, дружбу, сімейні цінності), пісні фольклорного спрямування з розкриттям національного колориту або ліричний, романтичний твір.

Виступи оцінювало професійне журі, у складі якого були відомі артисти та музиканти республіки. Заслужена артистка Придністров’я Олена Селіверстова у перерві між відділеннями концерту поділилася своїми враженнями про захід.

«Я переживала виключно позитивні емоції. Молодь чудово виступає. Особливо тішить репертуар, який вони підібрали для себе. Крім відомих композицій, таких як «Женщина, которая поет», «Взгляни на эту землю с высоты», «Небо Лондона», представлені й авторські пісні. Дмитро Кадин, наприклад, написав зворушливий твір про любов до матері. Інтрига розпалюється», – зазначила член журі.

Кожен глядач цього вечора зміг почути мелодію, що знайшла відгук у його душі. Національний склад «Голосів Придністров’я – 2023» безумовно порадував публіку. Артисти сцени співали російською, молдавською, англійською та українською мовами.

Учасниця Валерія Лутошкіна чуттєво виконала пісню українською мовою «Спи собі сама». Після свого виступу вона наголосила: «Українська мова мені дуже близька. Я вивчала її в школі, і взагалі я начебто серцем відчуваю потяг до цього народу. Біль, який передав композитор, викликає в мені душевний відгук. Це історія про розрив стосунків, і сьогодні я представила свою інтерпретацію».

Людмила Співак із селища Красне теж віддала перевагу українській культурі та заспівала «Ой, у вишневому саду». Її виступ викликав бурю оплесків та емоцій у публіки.

За підсумками тригодинного насиченого концерту Гран-прі конкурсу присудили Олені Бобок із Рибниці. Перше місце посіла Надія Свинобой із Кам’янського району, друге місце виборов житель столиці Дмитро Кадин, а на третю сходинку п’єдесталу зійшов мешканець міста Дубоссари Дан Васильєв.

Источник:

Газета "Гомiн"

03.06.23
Просмотров 139    Рейтинг 6   Понравилась новость?    +1   -1    Добавить комментарий  (0)

фото



2013 © При использовании любых материалов активная ссылка на сайт обязательна.

Яндекс.Метрика